LIVE TEXT | Război în Ucraina. Rușii par a fi abandonat ideea de a apăra nord-estul Ucrainei, concetrându-și eforturile în sud

LIVE TEXT | Război în Ucraina. Rușii par a fi abandonat ideea de a apăra nord-estul Ucrainei, concetrându-și eforturile în sud

Prioritizarea apărării câștigurilor rusești în sudul Ucrainei față de deținerea nord-estului Ucrainei are sens strategic, deoarece regiunile Herson și Zaporijia sunt un teren critic atât pentru Rusia, cât și pentru Ucraina, în timp ce zonele agricole slab populate din nord-est sunt mult mai puțin importante.

Cladire distrusă de bombardamente în Izium. Foto: Arhiva Adevărul

UPDATE 06.12 Forțele ruse continuă să desfășoare operațiuni ofensive fără sens în jurul orașului Donețk și Bakhmut, în loc să se concentreze pe apărarea împotriva contraofensivelor ucrainene care continuă să avanseze. Trupele ruse continuă să atace Bakhmut și diverse sate din apropierea orașului Donețk, care au o semnificație emoțională pentru locuitorii pro-război din Republica Populară Donețk (DNR), dar puțină altă importanță. Se pare că rușii direcționează unele dintre rezervele foarte limitate disponibile în Ucraina către aceste eforturi, mai degrabă decât către liniile defensive rusești vulnerabile, situate de-a lungul râului Oskil, în estul Oblastului Harkov. Rușii nu pot spera să obțină câștiguri în jurul Bakhmut sau a orașului Donețk la o scară suficient de mare pentru a deraia contraofensivele ucrainene și par să continue un efort aproape robotic de a câștiga teren în regiunea Donețk, care pare din ce în ce mai separată de realitățile generale ale teatrului de război.

image

Sursa: ISW

Eșecurile Rusiei de a aduce rapid întăriri la scară largă în estul Harkovului și în Lugansk fac cea mai mare parte din nord-estul Ucrainei ocupate de ruși extrem de vulnerabilă la continuarea contraofensivelor ucrainene. Este posibil ca rușii să fi decis să nu apere această zonă, în ciuda declarațiilor repetate ale președintelui rus Vladimir Putin că scopul „operațiunii militare speciale” este „eliberarea” regiunilor Donețk și Lugansk. Prioritizarea apărării câștigurilor rusești în sudul Ucrainei față de deținerea nord-estului Ucrainei are sens strategic, deoarece regiunile Herson și Zaporijia sunt un teren critic atât pentru Rusia, cât și pentru Ucraina, în timp ce zonele agricole slab populate din nord-est sunt mult mai puțin importante. Dar continuarea operațiunilor ofensive rusești în jurul orașului Bakhmut și Donețk, care folosesc o parte din puterea de luptă eficientă foarte limitată a Rusiei în detrimentul apărării împotriva contraofensivelor ucrainene, ar putea indica faptul că luarea deciziilor în teatrul rusesc de război rămâne discutabilă.

image

Sursa: ISW

UPDATE 05.50 Forțele ucrainene par să-și extindă pozițiile la est de râul Oskil și la nord de râul Siverskyi Doneț, ceea ce le-ar putea permite să învăluie trupele ruse care țin în jurul Limanului. Înaintarea ulterioară a Ucrainei spre est de-a lungul malului de nord al râului Siverskyi Doneț ar putea face ca pozițiile rusești din jurul Limanului să nu mai poată fi ținute și ar putea deschide căi de avans către Lysychansk și, în cele din urmă, Severodonețk. Apărătorii ruși din Liman încă par să fie formați în mare parte din rezerviști BARS (Rezerva Armatei Ruse de Luptă) și rămășițele unităților grav avariate în contraofensiva din Oblastul Harkov, iar rușii nu par să direcționeze întăriri din altă parte a teatrului operațional către aceste zone.

UPDATE 05.22 Contraofensive ucrainene (eforturile ucrainene de a elibera teritoriile ocupate de ruși). Estul Ucrainei: (linia Vovchansk-Kupiansk-Izium-Liman)

Surse ucrainene și ruse au indicat că forțele ucrainene continuă să cucerească poziții la nord-vest și sud-vest de Liman pe 17 septembrie, în timp ce forțele ruse și-au menținut pozițiile în Liman și Yampil. Imaginile geolocalizate au arătat forțele ucrainene ridicând un steag peste Shchurove, situat pe malul de est al râului Siverskyi Doneț, la șase kilometri sud-vest de Liman. Milbloggeri ruși au susținut că forțele ucrainene au traversat râul Siverskyi Doneț și au ajuns la Studenok (la aproximativ 25 km nord-vest de Liman) după ce forțele ruse s-au retras din așezare pe 15 septembrie. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse au bombardat Oleksandrivka, ceea ce ar putea indica faptul că forțele ucrainene au avansat la opt kilometri de Studenok. Milbloggeri ruși au remarcat, de asemenea, lupte grele în Oleksandrivka și așezările de la nord-vest de Oleksandrivka. Statul Major ucrainean a remarcat, de asemenea, că forțele ruse au tras cu artilerie la Yarova (la 10 km sud-est de Studenok), în timp ce milbloggeri au remarcat luptele în așezare, indicând probabil un avans ucrainean în zonă. Surse rusești au susținut și o luptă activă în Dobrysheve, între Shchurove eliberat și Yarova contestată.

Surse ucrainene și ruse au raportat, de asemenea, activitate pe segmentul de nord al râului Oskil din regiunea Harkov. Statul Major ucrainean și Ministerul rus al Apărării au raportat că forțele ruse bombardează Dvorichna (la aproximativ 17 km nord-est de Kupyansk), în timp ce milbloggeri au speculat că forțele ucrainene se pregătesc pentru un contraatac spre est din așezare. Imaginile geolocalizate au arătat foc de artilerie ucraineană asupra echipamentelor militare rusești care operează pe malul de est al râului Oskil, la aproximativ 38 km nord-est de Izyum.

UPDATE 04.35 Contraofensive ucrainene (eforturile ucrainene de a elibera teritoriile ocupate de ruși). Sudul Ucrainei: (Oblastul Herson)

Oficialii militari ucraineni și-au menținut tăcerea operațională cu privire la progresul contraofensivei din 17 septembrie, dar au remarcat continuarea campaniei ucrainene de interdicție în regiunea Herson. Comandamentul Operațional Sud al Ucrainei a raportat că forțele ucrainene au lovit o trecere alternativă de pontoane rusească în apropiere de Sadove (la aproximativ 17 km est de orașul Herson), o stație de război electronic (EW) în Nova Kakhovka și o zonă de concentrare rusă în Stara Zburyivka (la aproximativ 23 km sud-vest de Orașul Herson). Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse pregătesc rute de retragere, inclusiv o nouă trecere în zona Hidrocentralei Kahovka, din cauza loviturilor ucrainene la trecerile rusești peste râul Nipru. Oficialii militari ucraineni au remarcat că lovitura ucraineană asupra orașului Herson din 10 septembrie a dus la moartea a peste 180 de militari ruși. Filmările de pe rețelele de socializare susțin declarațiile oficiale ucrainene despre continuarea campaniei de interdicție în regiunea Herson. Locuitorii au raportat fum și explozii în Antonivka (pe malul stâng al râului Nipru) și în Nova Kakhovka.

Surse ucrainene și ruse au raportat activitate cinetică în trei zone principale: nord-vest de orașul Herson, lângă capul de pod ucrainean peste râul Inguleț și la sud de granița regiunii Herson-Dnipropetrovsk, lângă Vysokopillya. Ministerul rus al Apărării și milbloogerii ruși au susținut că forțele ruse au respins un atac ucrainean „la scară largă” asupra Pravdyne (la aproximativ 28 km nord-vest de orașul Herson) pe 16 septembrie. Unii bloggeri au precizat că forțele ucrainene au avansat prin apărarea rusă laPravdyne cu până la două companii întărite (probabil mai puțin decât un batalion în forță), ceea ce nu este un atac la scară largă. Comandamentul Operațional de Sud al Ucrainei a mai raportat că forțele ruse au încercat fără succes să atace Stepova Dolyna (următoarea așezare la nord de Pravdyne) din Pravdyne. Un milblogger a susținut că forțele ucrainene folosesc elicoptere pentru a transfera trupe la Sukhyi Stavok (la aproximativ 12 km sud-est de capul de pod), ceea ce, dacă este adevărat, indică probabil capacitatea redusă a apărării aeriene rusești în zonă. Forțele ucrainene și ruse au remarcat că forțele ruse au continuat să bombardeze și să lanseze lovituri aeriene asupra Sukhyi Stavok. Imaginile geolocalizate au arătat, de asemenea, forțe ucrainene trăgând în pozițiile rusești din Davydiv Brid. Comandamentul Operațional Sud al Ucrainei a raportat că un grup de recunoaștere și sabotaj rus a încercat un avans eșuat asupra Novovoznesenske controlată de ucraineni (8 km sud-est de Vysokopillya) și a efectuat operațiuni ofensive fără succes în direcția Arhanhelske-Ivanivka de-a lungul râului Inguleț.

image

Sursa: ISW

UPDATE 04.05. Forțele ruse intensifică măsurile de filtrare și control social în regiunea Herson, ca urmare a contraofensivei ucrainene din regiune. Un canal local Telegram din regiunea Herson a raportat că forțele ruse desfășoară măsuri de filtrare pe strada Chaykovskiy din orașul Herson. Canalele ruse Telegram au publicat imagini cu militari ruși trăgând în ținte nespecificate în apropierea terminalului feroviar din orașul Herson, susținând că forțele ruse desfășoară o „operațiune contrateroristă”.

UPDATE 03.41 Oficialii ucraineni au declarat în perioada 16-17 septembrie că partizanii ucraineni nu l-au asasinat pe procurorul general al Republicii Populare Lugansk (LNR) Serghei Gorenko și pe procurorul general adjunct Ekaterina Steglenko. Șeful ucrainean Luhansk Oblast Serhiy Haidai a susținut că diviziunile interne LNR, în special ruptura dintre Gorenko și șeful LNR Leonid Pasechnik, au cauzat moartea lui Gorenko. Consilierul prezidențial ucrainean Mihail Podolyak a sugerat că grupurile criminale organizate locale l-ar fi putut asasina pe Gorenko sau că autoritățile ruse ar putea epura martorii de crime de război rusești.[60] Guvernul ucrainean a oferit un răspuns oficial la asasinat din 17 septembrie.[61] Diferiți oficiali împuterniciți au susținut în perioada 16-17 septembrie că „teroriștii” sau „gangile” ucrainene i-au asasinat pe Gorenko și Steglenko.[62]

UPDATE 02.55 Forțele ruse au continuat să lovească infrastructura ucraineană pe 17 septembrie. Forțele ruse au tras asupra termocentralei Slovyansk, provocând un incendiu și distrugând instalația. Autoritățile ucrainene au mai declarat că bombardarea rusă a Mykolaivka a întrerupt alimentarea cu apă a localității.

La rândul lor, autoritățile Republicii Populare Donețk (DNR) și alte surse ruse au acuzat forțele ucrainene că au lovit clădirile guvernamentale din centrul orașului Donețk pe 17 septembrie. Cartierul General de Apărare Teritorială al DNR a susținut că forțele ucrainene au tras șase cartușe de artilerie NATO de 155 mm asupra unei clădiri administrației, a clădirii Ministerului Justiției și a Oficiului Poștal Central, ucigând patru și rănind opt civili.

image

Sursa: ISW

UPDATE 02.03 Autoritățile ruse au raportat că mai mulți copii ucraineni deportați forțat în Rusia pentru adopție au primit cetățenia rusă și pot fi separați de frații lor. Comisarul prezidențial rus pentru drepturile copiilor, Maria Lvova-Belova, a declarat că autoritățile ruse lucrează pentru a plasa 125 de copii ucraineni „orfani” din regiunea Donețk ocupată la familii rusești, dar ar putea fi nevoiți să separe frații în familiile cu peste șapte copii. Lvova-Belova a declarat că autoritățile ruse le-au acordat deja acestor copii cetățenia rusă și efectuează „testări psihologice” pentru a determina plasarea adecvată în familiile rusești. După cum a raportat anterior ISW, transferul forțat al copiilor dintr-un grup în altul „cu intenția de a distruge, în întregime sau parțial, un stat național, etnic” constituie genocid.

UPDATE 01.29 Eforturi de mobilizare ruse

Autoritățile ruse caută noi recruți pentru a se confrunta cu contraofensivele ucrainene și în absența soldaților instruiți și iau măsuri extreme pentru a accelera eforturile de recrutare. Un afiș de recrutare din Sevastopol a anunțat doar 10 zile de antrenament pentru recruți înainte de desfășurarea ca parte a Brigăzii Navale 810 de Infanterie de Gardă a flotei Mării Negre, despre care surse ucrainene raportează că a pierdut peste 85% din personal. Raportul a menționat că localnicii au văzut afișe similare în Bakhchysarai, Simferopol, Kerci și Ialta, Crimeea. Zece zile nu este suficient timp pentru a oferi nici măcar niveluri de bază de pregătire militară. Angajamentul unor astfel de „trupe” va degrada mai mult capacitatea forțelor ruse de a se apăra împotriva forțelor ucrainene și de a-și conduce propriile operațiuni ofensive decât de a crește puterea de luptă a Rusiei.

Autoritățile ruse continuă să sprijine eforturile majore de recrutare în închisori prin intermediul companiilor militare private (PMC). BBC a raportat că tatăl unui prizonier din colonia penală IK-6 a declarat că șefii Wagner Group promovează în mod activ serviciul militar cu Wagner Group în schimbul grațierilor, inclusiv în cazul unor condamnări pentru infracțiuni legate de a narcotice ori a unor infracțiuni sexuale care au descalificat anterior persoanele în cauză de la angajarea în Wagner Group. Șefa grupului umanitar rus „Rus Sidyashiy”, Olga Romanova, a declarat că forțele conduse de ruși au recrutat cel puțin 7.000 de deținuțipentru a lupta în Ucraina, au vizitat aproximativ 35 de colonii penale și au recrutat în medie 200 de prizonieri noi pe vizită.

Subiecții federali ruși continuă să trimită ți ei personal militar în Ucraina. Șeful Republicii Cecene Ruse, Ramzan Kadyrov, a anunțat că mai mulți ceceni din Spetsnaz, inclusiv un pluton de lunetişti nespecificat au părăsit Grozny, Cecenia, pentru o locație nespecificată în Donbas pe 16 septembrie.

Locuitorii din Luhansk au înregistrat pe video cum bărbații sunt duși cu forța la război. Oamenii sunt pur și simplu prinși pe stradă de oameni înarmați, urcați într-un autobuz și duși la comisariatul militar (vezi video mai jos).

UPDATE 00.47 Autoritățile ruse intensifică măsurile de identificare și reținere a ucrainenilor care se opun regimului de ocupație. Statul Major ucrainean a raportat că autoritățile de ocupație din regiunea Zaporijia au anunțat recent întărirea „sancțiunilor” împotriva ucrainenilor patrioți și amenință activiștii ucraineni cu deportarea forțată în regiunile ocupate Donețk și Lugansk, unde autoritățile de ocupație au considerat că acordarea de sprijin membrilor mișcării de rezistență ucraineană este infracțiune pedepsită cu moartea. Statul Major ucrainean a raportat, de asemenea, că autoritățile de ocupație din regiunea Herson efectuează inspecții săptămânale la întreprinderile ucrainene și amenință că vor „naționaliza” afacerile dacă nu cooperează cu regimul de ocupație. Centrul de Rezistență al Ucrainei a raportat că autoritățile de ocupație caută ucraineni patrioți în orașul Herson, angajându-se în dialoguri pentru a pescui informații personale, organizând strângeri de fonduri false pentru forțele ucrainene sau întrebând despre desfășurarea forțelor ruse, după care autoritățile de ocupație rețin. ucrainenii pentru filtrare. Serviciul de presă Rosgvardia a anunțat că forțele Rosgvardia au reținut peste 50 de pretinși „complici ai forțelor armate ucrainene” în regiunile ocupate Zaporijia și Herson în ultima săptămână.

UPDATE 00.21 Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) a anunțat pe 17 septembrie că autoritățile ucrainene au reconectat centrala nucleară Zaporijia (ZNPP) la rețeaua electrică ucraineană în urma reparațiilor la principalele linii electrice externe pe 16 septembrie.Agenția nucleară de stat ucraineană Energoatom a anunțat pe 16 septembrie că un convoi mare care conține piese de schimb, reactivi chimici și motorină a călătorit prin punctele de control rusești și a ajuns la ZNPP pe 16 septembrie, ceea ce a permis inginerilor Energoatom să efectueze reparațiile necesare pentru a reconecta ZNPP la Rețea electrică ucraineană. Ministerul rus al Apărării a susținut că forțele ucrainene „au reluat provocările” bombardând zona din jurul ZNPP pe 17 septembrie, dar nu au furnizat nicio dovadă a bombardamentelor revendicate.

ȘTIRE INIȚIALĂ Surse ucrainene au raportat atacuri ample ale partizanilor asupra mijloacelor militare și logisticii ruse în vestul Oblastului Zaporijia, pe 17 septembrie. Centrul de Rezistență al Ucrainei a raportat că (probabili partizani) au detonat explozibili la gara Nyzyany (40 km est de Tokmak), distrugând liniile feroviare pe care forțele ruse transportă frecvent echipamente și provizii militare din Crimeea. Surse ruse au susținut că forțele ucrainene au lovit gara Nyzyany cu artilerie, rachete sau HIMARS, dar nivelul ridicat al activității partizane documentate și narațiunea rusă inconsistentă sugerează că partizanii ucraineni probabil au condus atacul. Primarul ucrainean al Melitopolului, Ivan Fedorov, a raportat explozii (din cauza unei posibile activități partizane) în Bohatyr și Radivonivka (la periferia de sud-vest a Melitopolului), unde Fedorov a raportat că forțele ruse au înființat o bază militară și depozitează echipament militar. Autoritățile de ocupație ruse au susținut că „teroriștii” (probabil partizani ucraineni) au aruncat în aer linii electrice în sudul Melitopolului, distrugând suporturile de beton de pe autostrada M18/E105 care leagă Melitopolul de Crimeea.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Articol dubios despre România apărut în presa de la Budapesta...

2 Ce se întâmplă în China?

3 Sfidare fără precedent / Kazahstanul a vândut Statelor Unite 81 de avioane militare de fabricație sovietică, prin intermediul unor firme offshore!

4 Maneaua care a înnebunit planeta. Melodia este în centrul unei controverse uriaşe

5 VIDEO Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990